Kunstforeningen
Kunstklubben

Træsnit af Jakob Ingvorsen

Kunstklubben har indkøb to træsnit skabt af Jakob Ingvorsen

Illustrator og billedkunstner Jakob Ingvorsens værker er sofistikerede og rummer en ekspressionistisk vildskab. Kunstklubben har indkøbt disse lækre stykker samtidskunst – et træsnit med fugle og et med svampe, som er håndtrykt i 10 eksemplarer.

Kunstklubben-2021-indkoeb-JakobI-Flyvende-superhelte-Traerelief-24x24cm
“Flyvende superhelte” – Trærelief farvelagt med akvarelmaling 24 x 24 cm.
Fugle er vitale for jorden på alle måder – de holder mængden af insekter nede, de rydder op i naturen ved at fjerne døde dyr, de holder koralrev i live og de spreder pollen og frø.
Kunstklubben-2021-indkoeb-JakobI-Jordens-genbrugere1-Traerelief-24x24cm.jpg
“Jordens genbrugere” – Trærelief farvelagt med akvarelmaling 24 x 24 cm.
Svampe er meget vigtige for jorden, da de genbruger døde planter og dyr, og kommer deres mineraler tilbage i jorden. Således får jorden vitalitet.

Jakob Ingvorsen laver udover skulpturer, malerier og graffitikunst også træsnit. Du kan læse udførligt om, hvordan han gør og se flere af hans værker hér.

Kunstklubben bringer hér et uddrag af, hvorledes Jakob I laver træsnit.

Historien bag træsnit

Træsnit er en gammel kinesisk opfindelse, der startede omkring 1200-tallet. Senere bredte den sig til Europa, og teknikken blev anvendt som en gammel grafisk trykketeknik til fremstilling af bl.a. plakater og illustrationer.
I perioder har teknikken næsten været forsvundet eller erstattet af andre trykformer såsom serigrafi eller raderinger. Gennem tiden har flere anerkendte kunstnere taget teknikken op igen, men de mest kendte træsnitkunstnere er de tyske ekspressionister, der i 1920’erne arbejdede meget med teknikken. Heriblandt kan nævnes Emil Nolde, Kirchner og Käthe Kollwitz.

Indledende proces

Jakob udarbejder en skitse med motivet på papir. Når den er klar overføres den til en træplade af relativt blødt træ via kvadrerings teknikken. Derefter maler han et maleri på træpladen i samme antal toner, som der skal trykkes med, minus en tone, papirets tone. Skal der f.eks. være to tryk på papiret males der en lys tone, som bliver papirets farve, en mellemtone og en mørk tone.

Udskæring i pladen og trykproces

Foto fra Jakob Ingvorsens reduktionstryk teknik
Foto fra Jakob Ingvorsens reduktionstryk teknik

Teknikken, der ses på billederne, er med såkaldt reduktionstrykteknik. Her trykkes plakaten med flere trykfarver oveni hinanden, men fra samme trykplade. Kort og godt skærer Jakob først de hvide toner væk med træskærerjern. Når den lyse tone er væk, kan den ikke ses ved trykket. Det er altså mellemtonen, der trykkes. Pladen valses med trykfarve, og plakaterne får sit første lag farve.

Efterfølgende gentages processen. Nu skæres mellemtonerne af træpladen – d.v.s. at det er de mørke toner der trykkes på plakaten. Når pladen er færdigskåret og klar til tryk, valses pladen igen med sværte. Det er vigtigt, at trykket ligger så præcist som muligt oveni det gamle tryk. Det kræver pasmærker med blyant, samt en sikker hånd og meget øvelse. Når trykket er lavet hænges plakaterne til tørre.

Trykplade træsnit
Trykplade træsnit

Sortering og oplag

Til slut gennemgås plakaterne, og dem som Jakob ikke er tilfreds med sorteres fra. Plakaterne nummererer Jakob med blyant, og han skriver det samlede antal tryk på. Trykkunst er generelt et fint gammelt håndværk, som kræver meget øvelse, og en ret stor sans for detaljerne, da en hel del kan gå galt. Det er de mange, små lavpraktiske handlingers kunst. F.eks. er ens hænder altid smurt ind i sværte, så det kan betale sig at flytte plakaterne med en klemme.

Ifølge tryktraditionen, og af respekt for køberne, ødelægger man træpladen, som bevis for, at plakaten ikke trykkes i flere oplag. Træsnit er unika kunst, hvor hver plakat er en smule forskellig. Det er det, som gør kunsttryk så fantastisk smukt – både for ånden og øjet.

Jakobs kunsttryk udloddes bland Kunstklubbens medlemmer der har købt lodder til 2021 lodtrækningen, hvor der er indkøbt 10 gevinster. Jo flere medlemmer der køber lodder – jo mere kan Kunstklubben støtte op om samtidskunsten. Du kan være med til at gøre en forskel for samtidskunsten ved at melde dig ind her og købe lodder til 2022 lodtrækning

Kontakt Jakob Ingvorsen hvis du skulle gå lyst til at købe dit eget kunsttryk.
mail@jakob-i.com
(+45) 22740641

Følg Jakob Ingvorsen

Kunstklubben-2021-indkoeb-JakobI-Jordens-genbrugere-Traerelief-24x24cm.jpg