Kunstforeningen
Kunstklubben

Samtidskunst 2020 – Træsnit af Jakob Ingvorsen

Kunsttryk - Limited edition af træsnit 2/10 - Kunstner Jakob Ingvorsen

Kunstklubben har indkøb et træsnit skabt af Jakob Ingvorsen

Illustrator og billedkunstner Jakob Ingvorsens værker er sofistikerede og rummer en ekspressionistisk vildskab. Kunstklubben har indkøbt dette lækre stykke samtidskunst – et træsnit med fugle, som er håndtrykt i 10 eksemplarer.

Et træsnit er en kunstnerisk trykketeknik, hvor man kan skabe flere udgaver af kunstplakater med samme motiv. Det opnås ved at skære motivet ind i en træplade der derefter sværtes med trykfarve og til sidst bliver trykt på papir. Teknikken er gammel og blev udviklet i Kina, hvorefter den bredte sig til Europa i 1200-tallet. Sidenhen har teknikken i perioder næsten været forsvundet, men er gang på gang kommet tilbage. Flere kunstnere har beskæftiget sig med denne teknik, hér i blandt kan nævnes Albrecht Dürer, Paul Gauguin, Edward Munch og de tyske ekspressionister, såsom Nolde, Kirchner, Kollwitz og Schmidt-Rotluff. Især de sidste finder Jakob stor inspiration i.

sit eget site fortæller Jakob om processen bag denne fine gamle trykteknik til gavn og glæde for både kunstnere og købere. Kunstklubben har valgt at bringe et redigeret uddrag af Jakobs detaljerede beskrivelse, som du kan læse i fuld længde her.

Idé og skitse

Alle Jakobs værker starter med en idé. Motivet udvikler han ved at sidde og tegne idéen, samt studere hvordan de forskellige elementer i motivet skal se ud. Efter at have skabt rå blyantsskitser som indeholder elementer, vinkler og komposition, tegner han den endelig skitse, som er gældende for det kommende træsnit.

Spejling, overførsel og tilpasning af motiv

Den endelige skitse bliver tilpasset til størrelsen på den træplade, der skal skæres i, og det betyder man som regel skal gøre motivet fra tegningen større eller mindre på træpladen. Der er mange måder at gøre dette på. Nogle kunstnere benytter sig af computer, fotokopimaskine eller ved kvadreringsmetoden. Jakob bruger kvadreringsmetoden, da han synes den er hurtigere, når man først vender sig til den.

Det er meget vigtigt, at man husker, at motivet bliver spejlvendt når det trykkes. Derfor skal motivet altså spejlvendes når det skal tegnes på træpladen. Dette arbejde kræver et lysbord.

Ved overførsel af motiv til trykpladen kan man igen bruge kvadreringsmetoden direkte på træpladen, eller overføre via kalkérpapir eller bagepapir.

Skæring i træpladen

Når motivet er tegnet op på pladen er den klar til at skæres i. Dette gøres med træsnitningsværktøj. Det er bløde træsorter, som fyrretræ, lindetræ eller kirsebærtræ, der egner sig til træsnit, og som bonus vil træets årer træde frem i den endelige kunstplakat. Som udgangspunkt arbejder de fleste kunstnere med at det er motivets lyse toner der skæres ud, og der trykkes med mørk farve. På denne måde får det endelige tryk, den lyse farve fra papiret, og den mørke farve fra den sværtede træplade.

Træsnittets trykproces

Selve trykprocessen kræver virkelig finesse og øvelse. Det kræver en fornemmelse for hvor meget sværte der skal på pladen samt et håndelag i forhold til at placere trykket korrekt på det, som regel meget dyre, trykpapir. Så man har ikke råd til at ødelægge alt for mange endelige kunsttryk.

Grundlæggende skal trykpladen sværtes med en gummivalse. Man blander farven på en glasplade, hvorefter man ruller valsen i farve, og ruller derefter farven ud over trykpladen. Dernæst skal trykpladen presses mod papiret. For små formater kan man lave presset ved at lægge pladen nederst, trykpapiret ovenpå og dernæst presse ved at stryge og trykke en bageske henover. På denne måde kan man lege med, hvor meget sværte der skal afsættes og hvor. Formater over A4 kræver brug af en trykpresse til at lave selve træsnittet. Man kører plade og trykpapir gennem pressen, hvorefter den endelige kunstplakat hænges til tørre. Begge trykteknikker, med valse eller bageske, kræver øvelse. Desuden skal man lære trykpapir og sværte at kende for at få de ønskede resultater.

Trykplade træsnit

Først smøres den røde tryksværte på trykpladen med en gummivalse. Derefter ses det første røde tryk af træsnittets første trykgang. Denne kunstplakat er først trykt med et rødt lag, og derefter et støvet mørkeblåt lag.

Når trykkene er tørre er processen slut – og ens træsnit eller kunstplakater er færdige. Nu kan de signeres med navn og nummer. Den håndgjorte trykproces har enormt mange led og processer, men resultatet er fine og helt unikke kunsttryk, som aldrig er helt ens, hvilket gør hver og én plakat helt speciel.

Jakobs kunsttryk udloddes bland Kunstklubbens medlemmer der har købt lodder til 2021 lodtrækningen, hvor der er indkøbt 10 gevinster.
Jo flere medlemmer der køber lodder – jo mere kan Kunstklubben støtte op om samtidskunsten. Du kan være med til at gøre en forskel for samtidskunsten ved at melde dig ind her og købe lodder til 2022 lodtrækning

Blogger Jakob i
Illustrator & billedkunstner Jakob Ingvorsen

Kontakt Jakob Ingvorsen hvis du skulle gå lyst til at købe dit eget kunsttryk.
mail@jakob-i.com
(+45) 22740641

Følg Jakob Ingvorsen