Kunstforeningen
Kunstklubben

November 2021 – Yazidikvinder udstiller værker på Kunstklubbens vægge – Byens Hus, Hellerup

Yazidikvinder udtrykker stærke følelser gennem kunst

I november og december 2021 er Kunstklubbens vægge udlånt til en 16 dages udstilling arrangeret af Mission Øst for at sætte fokus på 16 Days of Activism against Gender-Based Violence.

Mission Øst er en international nødhjælps- og udviklingsorganisation, der arbejder i kriseramte lande i det tidligere Sovjetunionen, Mellemøsten og Asien. Udstillingen viser stærke værker skabt af kvinder fra det forfulgte irakiske mindretal Yazidierne, som har været fanget som sexslaver af Islamisk Stat.

Yazidikvinderne får afløb for svære følelser på Mission Østs medborgercentre i Irak. Gennem kunsten får kvinderne sat begreber på de uhyrlige overgreb, de har oplevet, mens de var fanget som sexslaver af Islamisk Stat. Det har resulteret i kunstværkerne til denne udstilling i Byens Hus.

Værkerne er hjerteskærende og barske – de viser kvindernes afmagt, angst og smerte . Afhuggede kvindehoveder. Kvinder hængt op, bundet af reb og lænker. Kvinde der hårdhændet bliver holdt for munden af en mandsperson.

Der er oplevelser, som kvinderne hverken vil huske, høre om, og slet ikke tale om, fordi det er for svært og forbundet med genoplevelse af et traume og derfor vækker stor angst og smerte. Kunstterapi gør en forskel for kvinderne. Maleriernes barske motiver viser, at kvinderne har fundet et sted i sig selv, udstråler værdighed, der gør, at de ikke lader sig trække ned.

Om yazidi-folket:

Yazidi-kurdere har deres egen religion, kultur, religiøse begivenheder. Deres sprog er kurdisk, og de er ikke muslimer.

Historisk er Yazidierne blevet udsat for udryddelse mange gange. Kilder taler om, at Yazidierne mere end 60 gange er blevet invaderet af muslimer og forsøgt konverteret til Islam. Yazidi-kurderne har alligevel formået, at fastholde deres religion og nægte at blive konverteret. Prisen har været høj. Hver gang bliver kvinder og små piger taget til fange og brugt som sexslaver. Unge drenge og mændene bliver enten tvangskonverteret til Islam, eller bliver udsat for folkedrab.

Folkedrabet i 2014

Invasionen af det område, hvor Yazidierne bor, startede den 3. august 2014. Islamisk Stat erobrede hele området i løbet af få dage. Området var styret af de kurdiske styrker, men de flygtede fra området uden nogen form for modstand. Igen blev Yazidierne udsat for massemord. Mænd blev dræbt. Kvinder og piger blev taget til fange og brugt som slaver. Yazidikvinderne har oplevet den værste og mest umenneskelige behandling Islamisk Stat.

Du kan læse mere om Mission Øst her https://missioneast.org/

Har du en udstilling der fortjener fokus, så kan du ansøge om udstillingsperiode her https://kunstklubben.info/udstillingerw/udstillingsmulighed-i-byens-hus/

yazidikvinder